Vår historia

Bilreda startade sin verksamhet 1994, men företagets historia börjar egentligen långt tidigare. Redan på 70-talet börjar Claes Norman utveckla lösningar för biladministration och lägga grunden till företaget som sedermera blev Bilreda.

Om oss

Över tjugo år med biladministration

Det var 1994 som Claes Norman – innovatör och entreprenör inom svensk biladministration – grundade Bilreda. Men Claes arbete med biladministration börjar långt tidigare. Med en utbildning inom systemutveckling och ADB i bagaget jobbar han i mitten av 70-talet på ett leasing- och finansföretag. Ungefär samtidigt börjar den svenska leasingmarknaden att luckras upp. Den tidigare dominerande fullserviceleasingen med billeverantörer som enda aktörer på marknaden utmanas av en större satsning på finansiell leasing.

Finansiell leasing bereder väg för förändring

När den finansiella leasingen slår igenom i slutet av 70-talet börjar Claes Norman, och hans arbetsgivare, jobba mot den svenska bilmarknaden. Vissa delar av hanteringen, som tidigare ingått i fullserviceupplägget, hamnar nu istället hos kunderna, som i sin tur frågar om inte Claes och hans kollegor kan ta över administrationen kring bilhanteringen. Ur detta nya affärsområde föds administrationsprogrammet ”Read Releasing Administration”, som Claes Norman utvecklar och driver fram till mitten av 80-talet.

Föregångaren Autorutin en pionjär i branschen

Därpå får Claes Norman anställning hos en av storbankerna, med uppdraget att bygga ett kombinerat leasing- och administrationssystem. Det är här idén om ett eget bolag föds. Ett bolag som bara ska ägna sig åt biladministration. Tillsammans med en före detta kollega startar han företaget Autorutin. Affärsidén är enkel. Biladministrationen ska kopplas loss från finansierings-, bil- och leverantörsavtal. Tillsammans med samarbetspartners och finansbolag ska Autorutin erbjuda administrationstjänster. När kunderna kommer med önskemål om nya tjänster, så tillkommer även en löneadministrationsdel. Företaget går från att erbjuda kostnadshantering till en mer fullskalig vagnparkshantering. I slutet av 80-talet köps Autorutin upp av bolagets samarbetspartners och 1993 lämnar Claes företaget.

Bilreda föds och affärerna tar fart

Året efter, 1994, startar Claes Norman ett nytt bolag tillsammans med IT-företaget ASIC AB. Han återanvänder sin affärsidé i det nya företaget, som döps till Bilreda. Under 1997 kommer nya förmånsregler och företagen vill begränsa och ha bättre kontroll över den privata användningen av förmånsbilar. Det är nu verksamheten på riktigt tar fart.

Bilreda har sedan starten för drygt tjugo år sedan varit en av de stora aktörerna inom den svenska biladministrationsbranschen. Claes Norman leder företaget fram till 2014 då Bilreda blir ett helägt dotterbolag till First Rent A Car AB.


Om Bilreda

Vårt miljöarbete            Vår historia           Vi som jobbar på Bilreda


Bli kund hos oss

Kontakta oss