Nu kommer de nya nummerplåtarna

Nu är de snart här – de nya registreringsskyltarna. Från sista kvartalet i år så kan nya bilar få den helt nya nummerplåten där den sista siffran kan ersättas av en bokstav. – Vi blev tvungna att tidigarelägga de nya skyltarna eftersom det sålts så mycket nya bilar de senaste åren, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Den här typen av registreringsskyltar kan du se på vägarna i höst.

Dagens system för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror har funnits sedan 1972. Men de 12,1 miljoner kombinationer som dagens system tillåter håller på att ta slut.

Egentligen beräknades de räcka fram till 2019 men nu har Transportstyrelsen blivit tvungna att tidigarelägga lanseringen av den nya skylten, någon som Expressen tidigare rapporterat om.

                       

– Vi trodde att de skulle räcka fram till 2019 men det har sålts så många ny bilar att de redan börjar ta slut, säger Christofer Kärrdahl.

Bokstav istället för en siffra

Den nya skylten kommer i stort sett se likadan ut som de skyltar som vi har i dag med undantaget av den sista siffran som i de nya skyltarna även kan bli en bokstav. Det innebär att antalet möjliga kombinationer ökas från 12,1 miljoner kombinationer till 39 miljoner kombinationer.

Men bara för att du köper en ny bil under slutet av 2018 innebär det inte att du automatiskt får den nya registreringsskylten.

– De kommer även i fortsättningen att slumpas ut så det kan säkert bli en del som blir besvikna när de får en ”gammal” skylt även efter lanseringen, säger Kärrdahl.

Inget exakt datum

Något exakt datum för lanseringen av den nya registreringsskylten är inte spikat. Först ska det testas i alla system och hos alla aktörer som berörs berättar Kärrdahl.

– Efter det kommer vi att sätta ett datum men det  blir under sista kvartalet 2018 och inte under 2019 som tidigare var planen, säger Kärrdahl.